Tennis en Padel Vitaal BRZ

Tennis & Padel Vitaal
Sinds 2024 heeft BRZ een start gemaakt met het plan om onze ouder wordende mens te helpen Vitaal & Sociaal bezig te blijven bij BRZ. Dit doen we voor leden maar ook voor oud-leden of aspirant leden. 

Waarom doen we dit?  
Naarmate we ouder worden is lekker en onbezorgd bewegen niet meer zo vanzelfsprekend als enkele jaren geleden. We worden stijver, hebben vaker last van pijntjes die bovendien steeds minder snel overgaan. We verliezen soms vertrouwen in sporten en bewegen of worden geconfronteerd met vervelende aandoeningen. Allemaal redenen waarom we op een gegeven moment besluiten te stoppen met sporten en bewegen. Maar als ons lichaam ergens niet voor is gemaakt, is het stoppen met bewegen! Het brein en het lichaam belonen ons als we in beweging komen. Het is niet voor niets dat vaak gezegd wordt dat we niet stoppen met sporten en bewegen omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen met sporten en bewegen. 
Dus wat kunnen we beter doen dan ervoor zorgen dat u met plezier kunt blijven bewegen! Precies daar draait het plan van Tennis & Padel Vitaal om. Bij BRZ willen we u helpen om lekker sociaal actief te kunnen blijven.

Wat doen we? 
Het plan kent meerdere activiteiten voor meerdere 'groepen', maar altijd met het doel om u zo lang mogelijk te kunnen laten genieten van lekker tennissen of padellen bij BRZ. Dat doen we veilig, met heel veel plezier en enthousiasme! Zo geven we u weer het zelfvertrouwen en de faciliteiten om het te doen. Samen met anderen! 

Een van de activiteiten is een wekelijkse fysieke fitheidstraining voor het verbeteren van bewegingsvaardigheid. Uitgevoerd op de tennis/padelbaan en gebruik makend van allerlei tennis/padel-beweegvormen onder leiding van een fysiotherapeut en trainers van BRZ. Het is geen tennis- of padelles, maar een fitheidstraining. 

Voor wie is het bedoeld?
Het is bedoeld voor de 60-plusser die:
- op een gevarieerde en verantwoorde wijze wil werken aan zijn/haar fitheid.
- vanwege een blessure of aandoening gestopt is met tennis of padel en op verantwoorde wijze fitter wil worden om zo, indien mogelijk, weer terug te kunnen keren op de baan.
- naast tennis/padel extra fysieke training zou willen ondergaan om fitter te worden of te blijven.  

Wat houdt de training nu precies in?
De training bestaat uit wekelijkse trainingssessies van 1 uur, op de baan, gedurende blokken van 13 weken (3 maanden).
De essentie van een verantwoorde training is dat er juist gedoseerd wordt. Daar is wel een goede begeleiding voor nodig vandaag dat de training ook mede onder leiding staat van een fysiotherapeut.  

De inhoud van de training:
- Warming-up
- Conditioneel gedeelte met tennis/padel-beweegvormen waarbij alle facetten van de conditie getraind worden: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en met name ook coördinatie/balans/evenwicht. Dit in een geleidelijke opbouw; eerst zonder racket en bal en later voornamelijk met racket en bal.
- Cooling down.
- Afsluiting van de wekelijkse sessie: kop koffie in de BRZ kantine!  

Zelf leren doseren
De deelnemers worden geïnformeerd over de signalen waar ze op moeten letten bij het doen van een training: Wat mag ik wel voelen en wat niet? Welk pijntje is een alarmsignaal en welk pijntje is onschuldig? Hoe moe mag ik zijn na een training en hoe lang mag die vermoeidheid duren? 

 

 

Is dat alles? Nee zeker niet!
Andere activiteiten die onderdeel zijn van het plan ‘Tennis & Padel Vitaal' en georganiseerd (gaan) worden zijn bijvoorbeeld:

Old-stars toernooi:
Speciaal voor de 60+'er een dag vol met bewegen en gezelligheid onder het genot van een hapje en een drankje. 

Tapas tennis:
Voor alle tennissers met speelsterkte 8 & 9 en voor elke leeftijd. 1,5 uur tennis & padel, gevolgd door een uurtje natafelen met tapas en een drankje in ons Sportcafé.

Abonnement van Move4Vitality:
Deelnemers kunnen als ze dat willen gebruik maken van het Move4Vitality systeem. Door gebruik van Move4Vitality heeft u in uw eigen omgeving voortdurende begeleiding van fysiotherapeut Kees bij een speciaal voor u gemaakt oefenprogramma. Samen met Kees bepaalt u hoe vaak en hoe intensief u wilt en/of moet oefenen. Daarbij krijgt u voortdurende begeleiding op afstand, directe signalering en zelfs behandeling in de praktijk als dat nodig is. Move4Vitality is er voor iedereen die actief en gezond wil blijven of meer wil bewegen. En vooral voor mensen die een beetje hulp kunnen gebruiken om veilig en met vertrouwen te (blijven) bewegen. Alles wat u leert tijdens de fitheidstraining, in de eigen omgeving blijven toepassen met hulp van een beweegexpert. Meer informatie over Move4Vitality leest u op: www.m4vit.nl.

 

Kosten
De kosten voor 13 weken fitheidstraining via Tennis & Padel Vitaal bedragen 110 euro.
De kosten voor gebruik van Move4Vitality bedragen 1 euro per dag (nu tijdelijk 1 euro per 4 weken) + vergoeding voor de begeleiding van fysiotherapeut Kees.

60+ en wil jij ook deelnemen?
Blijf dan Vitaal en Sociaal door je aan te melden voor de volgende groep via Roelof of via
[email protected].

Nieuwsgierig en meer weten? Neem dan ook contact op met Roelof of [email protected]

Als je denkt dat dit iets is voor een tennisvriend of -vriendin die recent is gestopt met tennissen of padellen bij BRZ? Laat het hem of haar weten.